Henegouwerlaan

Overzicht

Spring naar RecentStukje geschiedenis | Recent | Exterieur | Interieur | Keuken

Recent (laatst bijgewerkt op 15-09-2017)

In augustus ben ik naar het stadsarchief gegaan en vond daar eigenlijk alle foto’s die ik al eerder had gevonden door simpelweg goed te zoeken op het internet. Ik maakte er foto’s van en heb ze wat bijgesneden. Credits dus voor het Stadsarchief Rotterdam, mooi dat er zo’n instantie is die zulke bijzondere items verzamelt en beheert!

1914-HGL-hoek-beukelsdijk_diergaardesingel
1914: Paardenkoetsen rijden vanaf de Henegouwerlaan de Diergaardesingel op. Links bovenin de diergaarde en direct daarachter de treinsporen.
1914-HGL-kweekschool-vroedvrouwen
1914: de net geopende Rijkskweekschool voor vroedvrouwen en de kraamkliniek van Rotterdam, geleden tegenover ons huis, nu bekend als De Magistraat.
1916-HGL_kweekschool-vroedvrouwen
1916: Nog een keer de Rijkskweekschool. Gemaakt vanaf het dak van een van de huizen er tegenover, misschien wel vanaf ons dak…
1920-HGL-middellandstraat
1920: het kruispunt 1e Middellandstraat, ‘s Gravendijkwal, Henegouwerlaan. Genomen vanuit het pand waar nu de Koolmees is gevestigd.
1925-HGL_zicht_ statentunn_beukelsdijk va_hgl
1925: de Statentunnel en de Beukselsdijk, gezien vanuit het zuiden vanaf de Henegouwerlaan.
1934-HGL_hoek_beukelsdijk
1934: de Henegouwerlaan aan de oostelijke (even) kant op de hoek met de Beukelsdijk.
1939-HGL_va_koolmees
1939: Opnieuw een foto vanuit het pand waarin nu de Koolmees zit, nu met uitzicht op de Henegouwerlaan.
1978-HGL_vanaf_kruising_middellandstraat
1978: gemaakt op Valentijnsdag van dat jaar. Sneeuw ligt nog op daken en vies gereden op het asfalt. De huizen middenin zijn begin jaren ’90 afgebroken ten gunste van 30 nieuwbouw appartementen.

Stukje geschiedenis

In eerste instantie bevatte deze pagina alleen foto’s en tekst over ons “nieuwe” appartement, en het pand waarin dat zich bevindt. Ik vind geschiedenis leuk, dus was ik benieuwd om te bekijken of ik iets kon vinden over de laan waaraan wij wonen. Mijn nieuwsgierig werd beloond, ik heb indrukwekkende dingen ontdekt, die een voor iedereen bekende periode uit de geschiedenis wat persoonlijker heeft gemaakt. Hieronder een stukje, en foto’s. De foto’s van ons huis zijn wat verder naar beneden te bekijken.

1
De Henegouwerlaan in vroeger tijden. Vermoedelijk is de foto ergens in de jaren 20 gemaakt.

Sinds het najaar van 2008 wonen we in een appartement aan de Henegouwerlaan in Rotterdam. Een brede en drukke, maar ook lommerrijke laan die de scheidslijn tussen de deelgemeente Delfshaven (Middelland) en het centrum (Oude Westen) vormt. Deze laan is aan het begin van de vorige eeuw aangelegd, als verlenging van de zuidelijker gelegen ’s Gravendijkwal. De Henegouwerlaan, ’s Gravendijkwal, Mathenesserlaan en de Heemraadssingel maken deel uit van het stedenbouwkundig uitbreidingsplan uit 1891. Dit kwam van de hand van directeur Gemeentewerken G.J. de Jongh, nadat Delfshaven was geannexeerd door Rotterdam (1886). Aan de Henegouwerlaan zijn veel panden gebouwd van begin vorige eeuw, tussen ca 1905 en 1915. Veelal hogen herenhuizen van 4 a 5 lagen. Het pand waarin wij wonen is gesticht eind 1909 en in augustus 1910 werd het opgeleverd als bewoonbaar. Het ligt tegenover de oude kraamkliniek van Rotterdam. Deze Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen werd in 1914 geopend. Hieronder een opname uit dat jaar. Ons huis staat recht tegenover het linker gedeelte. De tramrails liggen er nog niet.

0

20170823_142202
Henegouwerlaan (o.z.), genomen voor de voormalige Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen, recht voor onze deur.

In de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw is de roemruchte tunneltraverse aangelegd. Momenteel is dit een erg drukke doorgaande weg tussen noord en zuid. Destijds werd het als een uitje gezien om een ritje te maken door deze traverse. Hieronder een paar foto’s van de Henegouwerlaan en de ‘s zuidelijker gelegen ‘s Gravendijkwal.

0

De foto hierboven is gemaakt op het punt wat nu de kruising Henegouwerlaan, Weena, Beukelsdijk vormt.

20170823_141844

Foto hierboven is ook in 1940 genomen vanaf de kant van de laan waar wij wonen.

20170823_141832
Bouw van de tunneltraverse Henegouwerlaan, 1940

De hele straat ligt open. Op hoogte van waar de foto bovenin ophoudt, daar wonen wij. En hieronder twee foto’s nadat de tunnel al lang en breed in gebruik is. Beide uit 1953.

20170823_141935
1953, hoek Weena (links), Henegouwerlaan (rechts) en Beukelsdijk (onder). Huizen zijn nog niet afgebroken voor de Weena. Groothandelsgebouw werd in dit jaar opgeleverd (links bovenin).

20170823_142046

1951-HGL-sportveld_GHG
1951: Het sportveld aan het Henegouwerplein, de Beukelsdijk en de Henegouwerlaan. Links een aantal inmiddels afgebroken huizen voor jaren ’80 flats aan de Weena. Op de achtergrond het betonnen skelet van het Groothandels gebouw.

20170823_141659

In 1954 was de tijd rijp om een aantal huizen aan de oostzijde van de Henegouwerlaan te slopen ten gunste voor de Weena. Ook de kroeg op nummer 4, de hoek, ook op de vorige foto’s te zien kon voorgoed de tap afsluiten en het licht uitdoen.

20170823_141600
Henegouwerlaan, 1958, de bomen (esdoorns) zijn nog erg jong.
20170823_141541
1955, bijzondere foto van de Henegouwerlaan, vanaf het sportveld met nog een stukje van het Henegouwerplein erop. Leuk om te zien dat op de hoek dus een handel in kantoormachines was gevestigd. Via een bekende zoekmachine zag ik dat hier in 1973 nog de firma “De Visch Kantoormachines” was gevestigd.

Erg interessant vind ik het om in zo’n oud pand te mogen en kunnen wonen. Een oude zwarte marmeren schouw. Originele paneeldeuren, deurposten en trappen met net iets meer afwerking dan standaard en natuurlijk stucornamenten op de plafonds. En het heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, wat nou niet bepaald vanzelfsprekend is in een stad als Rotterdam. Ik heb gezocht op internet, om te kijken of het adres er voorkomt. Ik kwam het tegen, op de site www.joodsmonument.nl. Daar ontdekte ik dat een negental huizen aan de laan waaraan wij nu wonen het thuis was voor heel wat Joden. Ook ons huis. Dat vond ik wel een aangrijpende ontdekking. Het huis werd bewoond door een jonge man. Hij, en de andere bewoners van de straat overleefde de oorlog niet. De bewoner van ons huis werd 32; hij kwam om in Auschwitch op 29 februari 1944. Op de website staat verder dat hij groothandelaar was.

Hierboven een foto van de Henegouwerlaan uit de Tweede Wereldoorlog, het toont de bouw van een schuilkelder. De vorige eigenaar die voor ons in het pand woonde had het gehele pand in zijn bezit. Dus het onderhuis, over de volle breedte van het pand, zo’n 9 meter breed, en de twee symmetrisch aan elkaar gelegen bovenhuizen. Het onderhuis, nummer 43b, wat bestaat uit een pandbreed en –diep souterrain en de beletage werd door het gezin van de vorige eigenaar bewoond. 43a en 43c bestaan uit een 1e, 2e en 3e etage, zoals gezegd symmetrisch van elkaar. De 1e en 2e etage werden verhuurd door de vorige eigenaar. De derde etage was door hem in gebruik als kantoor. Op de Joodse man na waarover ik hiervoor heb geschreven, en degene van wie het appartement hebben gekocht, weet ik niets van de vorige bewoners af. Maar het zullen er best wat geweest zijn, zo in die honderd jaar dat ons huis oud is. Nieuwsgierig als ik ben wat dit soort dingen betreft –geschiedenis! – hoop ik dit wel op een of andere manier te achterhalen. Net zoals wie dit pand heeft gebouwd, dat is ook iets wat me kan bezighouden, en wat de oorspronkelijk indeling is geweest.

Exterieur

voordeur

5

Het is een vrij hoog pand, wat ook wel naar voren komt in de bovenstaande foto. Het huis heeft een plat dak. Wie weet wat daar nog van gemaakt kan worden… De hal heeft een marmeren vloer, wat ook blijkt ook de foto hierboven. De grijze steen onder de rode verblendstenen is Belgisch hardsteen. De groen-wit geglazuurde stenen vormde waarschijnlijk een proefwerk voor leerling-metselaars. De gebruikte kleur werd veel toegepast in de Jugendstil. Grote kans dat de onderste rij stenen (groen-wit-groen) een directe verwijzing naar de Rotterdamse vlag.

1

3

Gezien vanuit het noorden, is dit de ventweg langs de Henegouwerlaan. Ook hier weer een trambaan, maar komt in het reguliere tramverkeer niet meer voor. Tot 2000 reed hier Lijn 9.

12

Zeembalkon aan de voorzijde. Voorzien van een hekwerk in jugendstil.

zeembalkon2

Vanaf de derde etage. Best hoog.

0

Foto loodrecht naar boven vanuit een ligstoel op het balkon achter.

In het voorjaar 2009 hebben we hardhouten vlondertegels gekocht. Niet dat we een vlonder hebben ofzo. Maar nadat er een aantal rubberen tegels op maat waren gesneden konden er prima opgelegd worden.

En zie hier het resultaat.

Bas en ik zijn eind april / begin mei 2014 het dak op gegaan. WTF, wat een vergezichten zeg!

IMG_0826

IMG_0827

IMG_0829 Bas at top of the roof

ttl

IMG_0830

hoog

IMG_0831

IMG_0832

IMG_0847

IMG_0848

IMG_0823

IMG_0819

IMG_0849

Interieur

0

Hal beneden. Inclusief tochtdeur en ornamenten aan wand en plafond.

17

Etsglas in de tochtdeur in de hal beneden.

16

Voorkamer vlak voor overdracht sleutels.

0

Woonkamer nadat het oude tapijt is verwijderd. En vóór dat de nieuwe vloer er in is gelegd.

0

Voorkamer en voormalige tussenkamer vanuit de achterkamer gezien.

0

Keuken nadat de toog is gemaakt. Keuken is inmiddels gesloopt en de nieuw is geplaatst.

0

Voorkamer met nieuwe vloer (net in de olie).

0

Als vorige opmerking; maar dan de tussen- en achterkamer.

11

Plafond vóórdat het is geschilderd.

11a

En het plafond, maar dan nadat er is geschilderd…

other after

Close up.

Keuken, kroonluchter, stamtafel

Dit is een staal van het werkblad dat we snel hopen te krijgen. Dan kan onderstaande apparatuur ook geïnstalleerd worden!

wandtegels

Dit wordt op de wand geplakt.

0

Spoelbak

0

Kookplaat

0

De keuken met het werkblad. Volgende week tegelen, en paar kleine dingen, en dan is het af.

0

Met de tegels en gevoegd en gekit.

0

Zaterdag (6 juni 2009) gekocht bij een antiquair. Bouwjaar 1910. Gemaakt van een brons / kopere legering.

0

Kaarsen op de sfeer-stand…

0

… en “brandend” op volle sterkte.

0

De eettafel, close up in het donker.

3 Replies to “Henegouwerlaan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.