2017 in muzikale statistieken uitgedrukt

Een tijdje terug zocht ik naar API’s voor Last.fm. Al heel wat jaren maak ik met veel plezier gebruik van Spotify. Nog veel langer heb ik een account bij Last.FM en probeer ik bij te houden wat ik luister aan muziek. In de apps van Spotify kan je je user id van Last.FM opgeven, idem voor iTunes etc. Zolang je dat doet, dan houdt Last.FM de metadata van je gespeelde nummers bij. Op de site van Last.FM kan ik daardoor al een aardig beeld vormen van wat ik luister aan muziek. Ik was benieuwd naar welke meta data deze service nou echt bijhoudt en sowiezo is het weer eens wat anders dan een API in een ERP software pakket op mijn werk.

Om te achterhalen welke data Last.FM bijhoudt, leek het mij goed om eerst eens te kijken welke public API’s er zijn voor deze service en begon eens met zoeken via de bekende machines en kwam daarbij een tooltje tegen die gebruik maakt van de webservice “user.getRecentTracks” van Last.FM.

Kortgezegd: je geeft je user id op en deze webservice haalt al je tracks op die je ooit hebt geluisterd en zet het resultaat klaar als te downloaden CVS-bestand. Zie deze link hier voor de site. Vervolgens wat filters en draaitabellen op de ruwe data en hebt de dimensies in de data die je zocht.

Zelf heb ik voor 2017 de dimensie “Album”, “Track” en “Artiest” gemaakt. Nirvana’s MTV Unplugged in New York staat op drie, blijf ik toch wel lekker album vinden, zoals blijkt uit de cijfers. Op twee staat “World of Sleepers” van Carbon Based Lifeforms. Verrassend vind ik dat het album “The Best Classics…Ever !” bovenaan staat! Allemaal prachtige klassieke toppers erop met het werk van componisten als Vivaldi, Tchaikovsky en Chopin. Ik kan mij herinneren dat ik Four Seasons veel heb geluisterd, vooral “Summer” vind ik mooi.

De top 20 van albums is verder veel ambient, downtempo, drone, en ambient, kortom veel zweverige, instrumentale, dromerige materie. Coldplay is natuurlijk geen ambient, maar vind ik ook wat zweverigs hebben, zeker als je bedenkt by far het meest geluisterde “album” “Kaleidoscope EP” is met titels van tracks als “All I can think about is you“, “Miracles“,  “Aliens” en “Hypnotised“.

En veel gospels (Ralph van Manen / Michael W Smith). Het grappige vind ik dan dat als ik naar de dimensie artiest kijk, dat je dan weer een (deels) ander beeld krijgt: op 3e plek Coldplay (217 plays), Carbon Based Lifeforms (218) op de tweede plek. Op één staat als meeste geluisterde artiest Johnny Cash, met maar liefst 344 keer afgespeeld! Dire Straits, Coldplay, Boards of Canada en Micheal W. Smith staan over een langere periode dan 2017 ook in dit soort lijstjes!

In de dimensie “Track” is de top 3 weer downtempo, ambient / downtempo qua genre.

Algemene stats: 2.787 verschillende artiesten gehoord, muziek van 3.943 albums voorbij horen komen. En ik hoorde 4.822 verschillende nummers.
Gemiddeld hoorde ik een nummer dus 3,3 keer. Ik luisterde naar gemiddeld 1,41 album per artiest. En ik besteedde hier 926 uur aan (38 dagen en 14 uur). Of: zo’n 2,5 uur per dag aan geluidstrillingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.