Pieterpad: Schoonloo – Sleen

Het is herfst 2017, 20 oktober om precies te zijn. Ik heb weer in om te gaan lopen en heb hier ook tijd voor. De weersverwachting is wisselvallig en de reis naar mijn startpunt is lang. Hoewel het relatief is, met alles in het leven. Ik ga wel, vrijdag neem ik mij voor om de trein zo vroeg mogelijk te nemen, dat is om 7:05 dus vertrekken vanaf Rotterdam Centraal; naar mate de vrijdagavond vordert pas ik mijn ambitie aan, 8:05 is ook goed. Zaterdagochtend blijkt dat ik nog steeds flexibel ben: ik haal de trein van 09:05. Tegen half twaalf ben ik in Assen en pak daar de bus richting Emmen en stap uit in Schoonloo. Van daaruit start ik mijn 6e etappe van het Pieterpad. Het weer is acceptabel: het is droog, en ik ben blij dat ik niet zo vroeg ben aangekomen, want het ziet er uit alsof het eerder flink heeft geregend.

20171021_123719

In een stad loopt dat zo het riool in, maar hier blijft het lekker liggen in de uitgesleten looppaden die ik passeer. Toch ben ik blij dat ik ben gegaan, het weer wordt beter naarmate de tijd verstrijkt, de zon gaat zelfs af en toe lekker schijnen.

20171021_153305
Weer ziet er nu beter uit!

20171021_124152

De route zelf is mooi, veel herfst onderweg als ik door de bossen wandel of over open vlakten loop. De route gaat door het zuidoosten van Drenthe, vlak langs de grens van Nederland en Duitsland. Het gebied is afwisseld, veel bos, naald- en loofbos, heideveld en het einde van de route langs cultuurlanden. De ene keer loop ik over een blubberig zandpad, dan weer over een graspad, en daarna weer over een stuk fietspad of een oude weg keiweg.

20171021_152507
Tweesprong van twee oude keiwegen. Wat een werkt om al die keien te leggen en de weg te plaveien.

Wat mij achteraf opvalt is dat ik een flink tempo heb, maar wel meer foto’s maak dan ik tijdens de eerste reeks wandelingen van etappe één tot en met vier en tweede wandeldag van etappe vijf heb gemaakt. Onderweg kom ik prachtige herfstkleuren en veel verschillende paddenstoelen tegen, waaronder een enorme vliegenzwam, met een diameter groter dan mijn schoen!

20171021_175244

Ook kwam ik langs een monument voor de bedenkers van het Pieterpad. Ook loop ik langs een monument ter nagedachtenis aan Engelse soldaten die zijn neergestort met hun vliegmachine in de Tweede Wereldoorlog op 14 mei 1943.

20171021_165247
Monument voor soldaten neergestort vliegtuig op 14 mei 1943, omgeving Sleen.

Wat mij verder opviel was (opnieuw) de enorme rust in het gebied. Vanaf het moment dat ik de bus uitstapte tot aan mijn doel van deze dag, Sleen, ben ik nog geen 20 mensen tegengekomen! In Sleen koop ik wat bij een supermarkt, die met het blauwe logo, zit ook werkelijke waar in elke (uit)hoek van het land, en pak daar de bus naar Emmen. Via een stoptrein naar Zwolle en daar de IC naar huis. Weer 24 kilometer en een etappe die ik kan afstrepen. En het was wederom een mooi stuk in Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.