Pieterpad: Rolde – Schoonloo

Alweer een tijdje terug, 30 juli, liep ik opnieuw een stukje van het Pieterpad. Die dag was de tijd daar om van Rolde naar Schoonloo te lopen. Eerst natuurlijk van Rotterdam naar Rolde. Al kwart voor acht liep ik bij Centraal Station, feestgangers van de after parties van het zomercarnaval bietsen om een vuurtje voor hun sigaret. Iets na de klok van acht vertrekt de trein en laat ik Rotterdam achter mij.

De treinreis breng ik door met een boek van Dostojewski (deel 1 van de Russische bibliotheek) en een kop koffie en yoghurt als ontbijt. In Assen haal ik volgens planning een bus die mij naar Rolde brengt en zo kan ik ergens rond half elf starten. Vanaf de kerkbrink loop ik een stukje terug richting de camping waar ik langs kwam aan het einde van de 4e etappe. Ik kan niet meteen de juiste richting vaststellen; gelukkig weet een wat oudere man die wat rommelt in en om zijn tuin mij snel op weg te helpen. Hij legt uit dat ik het oude spoor kan aflopen. Weet ik dat ook weer, er liep dus ooit trein in dit Drentse dorp.

20170730_110101

Wat ik onderweg ook tegenkwam waren hunebedden van Rolde. Vlak hierna loop ik achter de eerder genoemde kerk wat meer het buitengebied in.

20170730_105656

Al snel loop ik over een graspad zo breed als een fietspad met aan weerszijde hoge begroeiingen, waaronder veel braamstruiken, waarvan de vruchten jammer nog niet geschikt zijn om te eten.

20170730_110634

Daar waar een asfaltweg mijn pad kruist, zie ik de oude spoorrails liggen, ik loop dus de route van het oude spoor. Het valt mij (opnieuw) op hoe enorm afwisselend dit landschap is waar ik wandel, via graslanden langs (dennen)bossen, via veengronden langs vennetjes en over een groot heideveld. Leuk vind ik ook dat veel van de route via onverharde wegen gaat. Een extra verrassing in deze route was de oversteek van de Andersche Diep.

20170730_120653

Via stepping stones in het water naar de overkant. Er hangt een touw zodat je wat houvast hebt. Zo afwisselend als het landschap is, zo is ook het weer die dag: felle opklaringen, loodgrijze hoge wolken en stevige regenbuien. Richting het eindpunt gaat het steeds harder regenen, gelukkig ben ik bijna in Schoonloo. De eerste 86 kilometer heb ik nu gelopen en heb veel zin de rest te lopen!

20170730_130105

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.