NYC 10-AUG: High Line en Central Park

We gaan lekker lopen. Eerst naar de metro, die brengt ons naar downtown Manhattan. We lopen daar wat met een kleine omweg naar de Hudson rivier en gaan daar even lekker zitten op een van de vele bankjes aan het water. Ook al zo’n brede rivier, net als de East River. Mooi uitzicht op New Jersey, de stad (en staat) aan de andere kant van het water. Ook hier veel hardlopers. Ook moeders achter wandelwagens die hardlopen, en het lukt ze maar niet om de kleine in het halen.

DSC_2976
Uitzicht op de Hudson en New Jersey vanuit New York.

We lopen richting Gansevoort St, steken daar de straat in en lopen langs het Whitney Museum naar de High Line, een voormalig luchtspoor die eindigde bij Hudson Yards. Ik las in een van onze boekjes dat via deze lijn vlees werd vervoerd. Na lange tijd niet meer gebruikt te zijn als spoorlijn wilde de stad het spoor verwijderen. Initiatieven van de inwoners brachten het bestuur op andere gedachten. Nu is het een lange, groene tuin dwars door de westkant van Manhattan. De spoorrails zijn op de meeste plekken nog aanwezig, het groen groeit er lekker omheen.

DSC_2988

De High Line staaks haaks op de genummerde straten, beginnend net voor W 12th St tot aan W 34th. Vanaf het oude luchtspoor hebben we een prachtige inkijken in de kaarsrechte straten, volgebouwd met gebouwen uit eind 19e eeuw tot moderne gebouwen, soms nog in aanbouw.

DSC_3003
Uitzicht vanaf High Line op W15th St, richting Chelsea Market.

Onderweg zien we een glazenwasser, hij hangt in een soort van schommel, de touwen hebben de lengte van wat je eerder bij een trapeze zou verwachten.

DSC_3052
En de glazenwasser, hij zeemde voort.

Het eindpunt van het park bevindt zich rondom de rangeerplaats van de metro en een tunnel onder de Hudson en verbindt NYC met New Jersey. We pakken hier de metro en gaan richting Bloom’s Deli. Hebben we veel over gelezen, goede eten, veel keuze voor glutenvrij, leuk ook voor Liane dus. We kiezen voor de Special Rueben sandwich met pastrami en kiezen voor erbij nog wat franse frietjes, een stukje van de schil zit er nog omheen. Als we klaar zijn met eten en ik naar het toilet ben, dan raakt Liane aan de praat met een stel Amerikanen naast ons. Er ontstaat een leuk gesprek over het ontstaan van NY en de rol van de Engelse en de Nederlanders, waarbij ik leer dat Hudson wel een Engelsman was (zoals ik wist), maar door de Nederlandse WIC was ingehuurd (wat ik niet wist). Als we hebben afgerekend dan gaan we via de metro richting Central Park. We pakken de metro bij Grand Central, nadat we natuurlijk rond hebben gelopen in enorm hoge hal met z’n grote kroonluchters en indrukwekkende ornamenten.

DSC_3088

Het laatste stukje lopen we er naar toe, via East 60th St, langs de Metropolitan Club en het Sherman Momument. Sherman was een Noordelijk generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, 1861 tot en met 1865.

DSC_3113

Zodra we in het Central Park zijn, valt al snel op hoe het park ons als het ware opslokt, en het lijkt alsof we niet meer in een grote wereldstad rondlopen. Op de sirenes na dan natuurlijk. En de levendigheid in het park. Mooi en schoon en park, fijne afwisseling tussen levendigheid en rust. Kunstig om te zien hoe een stel acrobaten over een rij van zo’n 10 man heen springt, en prachtig om een groep zangers gospels te horen zingen onder Bethesda Terrace. Heerlijk de rust die je ervaart als je op een van bankjes zit.

Het weer speelt ook zeker rol, het is heerlijk zomers weer, blauwe lucht, zon, prettig warm in onze beleving. We lopen uiteindelijk langs het bassin, een grote plas, formeel heet het “Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir”, Central Park Reservoir door de locals genoemd. Het pad rondom deze plas gebruiken hardlopers en joggers veel om hun rondje te lopen. Alweer krijg ik zelf ook veel zin om weer lekker te gaan hardlopen; wie heeft dat nou niet in deze omstandigheden?

DSC_3175

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.