NYC 9-AUG: bootocht naar Staten Island, WTC & Washington Square Park

Al vrij vroeg op, voor half negen op straat, op naar Battery Park. Daar pakken we de boot naar Staten Island. De boottocht gaat over de Hudson Bay langs Ellis Island en Liberty Island. Na weken op een schip op zee te hebben gevaren kwamen vrijwel alle migranten langs het Vrijheidsbeeld.

DSC_2696
Vrijheidsbeeld, genomen van de ferry tussen Manhattan en Staten Island.

Daarna checks op Ellis Island voor ze ‘echt’ hun nieuwe wereld konden betreden. Mooi om er zo’n goed zicht op te hebben, zeker nu de zon schuin op het Vrijheidsbeeld scheen. De oversteek is zo’n 8 kilometer en neemt zo’n 25 minuten in beslag. Terug in Manhattan koop ik ┬ábij Battery Park twee hotdogs als lunch: een met zuurkool en kaas en een met chili con carne.

DSC_2812

Leuk aan dit park is dat het over een tunnelcomplex ligt voor autoverkeer. Dit verkeer gaat ondergronds vlak ten oosten van de dokken van de ferry richting Staten Island en komt weer bovengronds aan de westkant, ten noorden van het park. Via Washington Street gaan we richting West Street, op naar de museum ter nagedachtenis aan de aanslagen van 911 en het nieuwe WTC gebouw. Op de plaatsen waar tot 11 september 2001 de twee gigantische torens de skyline van de stad bepaalde zijn nu twee grote gedenkplaatsen aangebracht. Op de rand, op borsthoogte staan de namen van de slachtoffers gegraveerd, gegroepeerd per organisatie. De vier randen vormen een vierkant, van deze randen stroomt water via groeven naar beneden, een waterval. Het zijn diepe putten. De torens waren zo’n 65 meter bij 65 meter in afmeting. Deze gedenkplaatsen zijn ruim 58 meter bijna 10 meter diep (bron). In het midden van de putten is een andere vierkant, veel kleiner, daar stort al het water in en we kunnen niet zien hoe diep dit is. Het is een indrukwekkend geheel om te zien.

DSC_2852
Een van de twee 911 memorial pools. Op de achtergrond de nieuwe WTC toren.

We gaan door naar het museum. Dit maakt het allemaal nog wat tastbaarder. Dit bevindt zich onder de gedenkplaatsen, die over de oude funderingen van de beide torens is aangebracht. Het opruimen van de resten van de torens heeft 1,5 jaar in beslag genomen. In het museum kan je de funderingen nog letterlijk zien liggen. Een zwaar gehavende ladderwagen van de New Yorkse brandweer (FDNY) is onderdeel van de tentoonstelling, evenals een stuk van de antenne die op de torens stond.

DSC_2872

Meeste indruk maakte namen de foto’s van de slachtoffers. Muren vol. En de namen die worden uitgesproken door de nabestaanden. Na het museum zijn naar de nieuwe WTC gegaan, op naar de top. Duurt even voor je binnen bent, of beter boven bent: eerst een rij voor de kassa, dan voor de beveiliging en de liften. Maar het uitzicht is het wel waard.

DSC_2930
Uitzicht vanuit de WTC richting het noorden van Manhattan. In de verte de Empire State Building.
DSC_2938
Brooklyne Bridge vanaf de WTC toren gefotografeerd.

Na dit uitzicht kwamen we beneden uit in een flink groot overdekt winkelcentrum, daar in de Apple Store een wereldstekker gescoord, zodat ik nog wat met mijn laptop kon doen tijdens de vakantie, bijvoorbeeld dit stuk schrijven!

DSC_2955

Na dit uitzicht zijn we via metro en wandelen naar Washington Square gegaan. Dit is een gezellig, levendig park, iets ten westen van Broadway, tussen West 3rd en West 8th Street. Aan de noordkant van het park staat een boog, met daarin onder andere een standbeeld van George Washington. Deed mij denken aan de Arc de Triomphe.

DSC_2957

Heel grappig: we zien regelmatig tijdens ons verblijf in New York eekhoorns. Slecht teken lijkt mij dat ze totaal niet schuw zijn, aan rand van het park weet ik er een goed op de gevoelige plaat te krijgen.

DSC_2968

Daarna lekker naar “huis” via de metro, we gaan er 10 blokken te vroeg uit, bij East 86th St, zodat we het laatste stukje naar East 97th St lopen. Onderweg nog even boodschappen gedaan in de buurt. ‘s Avonds genieten we lekker van ons onderkomen en gaan nog voor een korte wandeling naar Central Park.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.