NYC 8-AUG: van Manhattan naar Brooklyn per benenwagen

Het weer is ‘s nachts gelukkig verbeterd, het is gestopt met regen. Er is wel bewolking en de temperatuur komt niet verder dan een graad of 21, prima weer dus voor een lekkere wandeling door deze stad. Al vroeg, denk al voor 9 uur zijn we weg en hebben we het ontbijt al achter de kiezen. We lopen via onze E97 str naar de East River. Althans, zo ver als mogelijk, in eerste instantie komen we niet verder dan de 1st Ave. Deze lopen we een flink eind af. Uiteindelijk komen via de Trump World Tower langs het grote gebouw van de Verenigde Naties. Best aardig, al geniet ik meer van het wandel- en fietspad langs de East River wat erna al vrij snel volgt. Prachtige vergezichten over de flinke river, ik gok zo’n twee keer de Nieuwe Waterweg of de Nieuwe Maas en de skyline van de Williamsburg en Brooklyn. Onderweg komen we gigantisch veel hardlopers tegen, heel gaaf en inspirerend. Dat geldt overigens voor heel veel delen van de stad waar wij komen: veel joggers, hardlopers. Al met al denk ik geregeld even aan ‘onze’ Boompjes in Rotterdam.

DSC_2447
“De Boompjes van New York”, aan de East River. Op de achtergrond de Williamburg Bridge.

We lopen onder de Williamsburg Bridge, een flinke dubbeldeks hangbrug uit 1903 tussen Manhattan en Brooklyn. We denken even door te lopen naar de Brooklyn Bridge, de tweede volgende brug richting het zuiden van Manhattan, maar omdat we al een flink eind erop hebben zitten, gaan we met de Willamsburg Bridge mee de stad in.

DSC_2468

We lopen door Little Italy en door Little Chinatown en nemen daar wat te drinken bij een bekende keten die bagels en koffie slijt aan de Centre Street. Onderweg komen we gave straatkunst tegen.

DSC_2470

DSC_2473

DSC_2477
Neefje en nichtje van Fokke en Sukke

Daarna lopen we iets verder en komen we recht tegenover het New York County Supreme Court een gezellig druk parkje tegen, waar we nog even neerstrijken. Als we iets verder lopen komen we langs een gebouw met brede en hoge zuilen. Wij dachten dat dit de city hal was, volgens Google Maps is dit de locatie waar de President van Manhattan Borough is gehuisvest. Daar schuin tegenover in het City Hall Park, recht tegenover het begin van de Brooklyn Bridge staat een monumentaal gebouw waar de burgemeester van New York kantoor houdt. Hoe dan ook, wij gaan hier de oversteek maken van Manhattan naar Brooklyn, op Long Island.

DSC_2533

DSC_2553

En we zijn niet bepaalt de enige. Het weer is ondertussen ook steeds beter geworden en de drukte van andere toeristen is ook flink toegenomen. Het is wel de moeite waard gelukkig, wat een mooie, oude brug, die veel fotogenieke aanzichten van de stad biedt. Op de overkant aangekomen, Brooklyn dus, gaan we op zoek naar het park aan het water, recht tegenover Lower Manhattan, wat zicht biedt op de hoge skyline van dat deel van de stad.

DSC_2598

We gaan van Pier 1 naar Pier 5, komen gave initiatieven als een pop-up pool en een sportcomplex op een pier tegen, en gaan dan een stukje Brooklyn in via Joralemon street en drinken wat bij de de Mac aan de Court Street. Bij Borough Hall Station kopen we een ticket voor de metro (en de bus), welke vanaf eerste gebruik 7 dagen geldig is in de hele stad, slim om te kopen, kosten 33 dollar. Als je een los ticket koopt, dan zijn de kosten 2,75 dollar per rit, ongeacht hoeveel je qua afstand aflegt. Zodra je de uitgang hebt gepakt en opnieuw het station wil betreden, ben je opnieuw dit bedrag kwijt. Die 33 dollar zijn het dus al vrij snel waard. Als we thuis zijn, we voelen ons al snel thuis in onze nieuwe omgeving, dan denk ik na over het eten. Het is nog steeds mooi weer en ik heb op eerste dag in New York veel street food tentjes gezien; we lopen naar zo’n tent bij het Guggenheim museum, zo’n 10 minuten lopen van ons tijdelijk appartement. Daar haal ik voor een paar dollar gele rijst en gegrild vlees. Kip, rund. Met knoflook- en sambalsaus, en een mini stukje ijsbergsla, het doet mij denken aan kapsalon, maar dan met rijst in plaats van patat (en gelukkig zonder kaas).

20170808_192150
Soort Kapsalon, dan in het Amerikaans, met rijst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.