Lam met abrikozen

Dit pinksterweekend heb ik weer eens moeite genomen een gerecht te maken wat ik nooit eerder maakte. Altijd leuk om te doen, omdat ik dan weer wat nieuws leer, en wat is nou leuker dan iets doen wat je nooit eerder deed? Begin dit jaar heb “50 Great curries of India” van Camelia Panjabi aangeschaft. Naast de 50 curries gaat ze eerst in op de filosofie en de definitie van Indiase keuken en beschrijft ze de oorsprong en het gebruik van allerlei kruiden en verse specerijen. Als je zegt curry, denk ik aan bijzonder pittig eten. Een speciaal stuk wijdt ze dan ook aan pepers, niet minder dan 10 varianten.

Anyways, dat die pepers niet altijd dominant aanwezig zijn bewijst dit recept waarin een speciale rol voor lamsvlees en abrikozen is bedacht. Het is een vrij simpel te maken gerecht, maar kost wel tijd, zeker 6,5 uur, al hoef je er een flink deel niet bij te zijn omdat het om week- of suddertijd gaat.

Voor zover ik de kruiden nog niet in huis had, heb ik ze gekocht op de zaterdagmarkt aan de  Binnenrotte, met dik 460 kramen meer dan genoeg te vinden. Meer dan de gedroogde abrikozen en cardamoms had ik niet nodig.

Dit is wat je nodig hebt: 100 gram gedroogde (Hunza) abrikozen, 50ml olie, 2 uien heel fijn gesneden, 1 cm verse gember fijn gesneden, 2 knoflooktenen evenzo fijn gesneden, kaneelstokje van 7,5cm, 6 groene cardamoms, 1,5 tl rode chillipoeder, 1/2 tl komijnpoeder, 2 gehakte tomaten, 500 gr lamskoteletten (gerecht gaat uit van 700 gr, dit was echt genoeg), 3/4 tl garam masala, 1/4 gemalen zwarte peper, zout naar believe, 1tl wijnazijn, 1tl suiker.

Dit is wat je er mee doet:

  1. week de abrikozen in 200ml water. Voeg een halve theelepel azijn aan het water toe. Laat voor 3 uur wellen. Ik deed dit meer dan 24 uur omdat ik op het moment geen zin had om te gaan koken. Abrikozen waren flink vol.
  2. Verhit de olie in een flinke pan. Ik heb hier een flinke braadpan voor ingezet. Vervolgens bak je in zo’n 12 minuten de uien goudbruin. Daarna de gember en knoflook toevoegen en zo’n 3 minuten meebakken. Dan is het tijd voor de cardamoms en de kaneel. En daarna de chilli en de komijn. Roer het goed door elkaar zodat het goed verspreidt.
  3. De volgende stap is het toevoegen van de tomatenblokjes. Je kookt dit 5 minuten mee. Daarna is de beurt aan een van de hoofdrolspelers: het lamsvlees. In mijn geval was het zo dat de ingrediënten van stap 1 en 2 echt al een kruidenpasta vormden. Het vlees kon ik zo goed aanbraden en laten vermengen met de currie. Tegelijkertijd met het vlees voeg je de garam masala en de zwarte peper toe. Na zo’n 5 minuten voeg je 200ml water toe en zout naar believe. Nu laat je het vlees heel zacht sudderen, met een deksel op de pan zodat het niet uitdroogt. Net zolang tot je merkt dat het vlees van de botten afvalt. Als het nodig is, voeg je nog wat water toe zodat het niet droogkookt. Ik heb het zeker 3 uur laten sudderen.
  4. Als het vlees klaar is, voeg je nog 1 theelepel azijn toe, beetje suiker en de abrikozen en roer het goed door elkaar. Kook het dan nog zacht 10 minuten door. In deze stap heb ik zelf nog een portie tuinbonen toegevoegd. Daarna geserveerd met naanbrood en rijst. De rijst heb ik geel gemaakt door een theelepel kurkuma toe te voegen tijdens het koken. Serve. Enjoy.
20170604_120344
Vlees aanbraden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.