Eerdere bewoners van ons pand

Of zij de eerste bewoners zijn geweest weet ik niet, maar in het Nieuwe Rotterdamsche Courant (voorloper van inderdaad) van 1913 heb ik wel twee edities een advertentie aangetroffen van “Ervaren Leraressen” welke zich uitgaven onder de namen Miss. White en Madame Perret voor onderricht in “Engelsch en Fransch”. Deze advertentie bevat ook het adres Henegouwerlaan 43 A. Ik vind de Tweede Wereld oorlog al lang geleden, maar dit bericht was zelfs nog voor de Eerste Wereldoorlog!

Advertentie in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 15 januari 1913, dus gewoon een ad van 103 jaar oud! Opklikken voor ware grootte.
Advertentie in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 15 januari 1913, dus gewoon een ad van 103 jaar oud! Opklikken voor ware grootte.

De Maas- en Scheldebode van 23 februari 1927 bevat op pagina 4 een overlijdensbericht van Hubrecht de Haas van Dorsser. Deze man woonde in het onderhuis van ons pand. Hij werd geboren op 12 december 1836 in Rozenburg (via Genealogie Online). Er zijn twee berichten te vinden op deze site, het tweede bericht, alleen zijn naam is geschreven als Hubregt, rest is in overeenstemming met het eerste bericht, zie tweede bericht hier. Het tweede bericht geeft aan dat hij op 7 oktober 1867 op 30-jarige leeftijd in Oude-Tonge trouwde met de toen 19-jarige Arentje Hendrika Baars.

Screenshot 2016-01-09 21.33.09

Niet lang naar zijn overlijden stierf zijn weduwe ook. In de Maas- en Scheldebode van 28 september 1927 staat een overlijdensadvertentie van zijn vrouw. Gevonden op Krantenbankzeeland.nl

Screenshot 2016-01-09 21.53.07

In het Rotterdamsch Nieuwsblad van 22 december 1927 staat een advertentie waarin de verkoop van het pand aan de Henegouwerlaan 43 wordt aangekondigd. De verkoop gaat via notaris A.P.W. van Meurs in het Notarishuis aan de Gelderschekade te Rotterdam.

Publieke verkoop van het pand in 1927

Het pand werd verkocht via een openbare veiling. Op een site las ik dat dit als volgt gaat. De veiling bestaat uit twee delen: opbod en afslag. Tijdens opbod probeert veilingmeester de hoogste prijs uit de zaal te ontlokken en om dat te stimuleren wordt trekgeld gegeven aan de hoogste bieder meestal 1% van de uiteindelijke opbrengst. Daarna volgt de tweede fase van de veiling, de afslag. De veilingmeester start met een veel te hoog bedrag voor het huis en zal steeds wat zakken. De eerste die ‘mijn’ roept, ‘mijnen’ genoemd, die is de koper. Roept niemand, dan is de hoogste bieder uit de eerste fase van de veiling de ‘gelukkige’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.