Vooroorlogse geschiedenis van ons huis HGL43

In december 2008, op het moment van schrijven dus al meer dan 7 jaar geleden, schreef ik een post over een van de vorige bewoners van ons huis aan de Henegouwerlaan, Levie van Bueren. Ik vond dat zo’n bijzondere ontdekking destijds en dat heb ik altijd ervaren als een stimulans om verder te zoeken naar nog meer geschiedenis van ons huis.

Er zijn veel bronnen beschikbaar, ook veel digitaal. Een voorbeeld is Delpher.nl, een site waarop je meer dan 8 miljoen krantenpagina’s kunt raadplegen van de 17e tot en met de 20e eeuw is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek. Een andere is bron is het Stadsarchief Rotterdam met heel veel data. Deze bronnen heb ik de afgelopen tijd doorzocht en daarbij kwam ik weer een aantal interessante verwijzingen naar ons huis tegen.

Zo vond ik een gedetailleerd kartografische product uit 1903 van de Gemeente Rotterdam, waarop ook de Henegouwerlaan en ‘s-Gravendijkwal staan, nog grotendeels zonder bebouwing. De Henegouwerlaan was nog geen laan, op z’n best een laantje, het liep niet verder dan wat per 1905 de Oostervantstraat heet en eindigde bij een weiland, iets wat ik lastig kan voorstellen als ik er loop.

De dierentuin Blijdorp ligt op de plek waar nu de Weena, het Groothandelsgebouw en de zuidkant van het Centraal Station zijn gesitueerd. De 1e Middellandstraat was nog vrijwel onbebouwd en liep recht langs hetzelfde weiland.

Rotterdam Huisnummerkaart 1903 gemaakt door Gemeentewerken Rotterdam.
Rotterdam Huisnummerkaart 1903 gemaakt door Gemeentewerken Rotterdam. Bron hier en voor rest van de toenmalige stad op dezelfde schaal. Klik op de afbeelding voor grotere weergave.

Het Rotterdamsch Nieuwsblad van 3 augustus 1909 doet verslag van de gemeenteraadsvergadering. Een van de onderwerpen die werd afgewikkeld is de verkoop van twee stukken grond aan de heer M. van der Hoeven. Een van de stukken grond is gelegen aan de Henegouwerlaan, groot 8 aren en 35 centiare, of wel 835 vierkante meter. En dit tegen een prijs van ƒ 25 per vierkante meter.

Verslag van de aankoop van de grond waarop onder andere ons huis staat.
Verslag van de aankoop van de grond waarop onder andere ons huis staat.

Ik heb op dit moment geen idee wie deze Van der Hoeven is, in een advertentie uit een andere krant krijg ik wel te weten op welk adres hij te bereiken was. Op de 29 juni 1910 zie ik de tweede verwijzing naar ons adres. Zowel het benedenhuis als de bovenhuizen waren toen nog beschikbaar en te huur voor een prijs vanaf ƒ 450,– per jaar. Zowel de aankoop van de grond als de huur van de huizen zal voor die tijd hoog zijn geweest. In andere advertenties kom ik  namelijk grondprijzen voor ƒ 12,50 tegen. En huizen in dezelfde straat van hetzelfde bouwjaar ben ik tegengekomen voor ƒ 13.000,–. Een dame waarvan de portemonnee met daarin ƒ 1,50 werd gerold op de kermis aan de Beukelsdijks haalde de voorpagina van de krant.

Screenshot 2016-01-10 11.53.00

De oudste verwijzing die ik terug kan vinden naar ons adres is afkomstig van een pandkaart van de Gemeente Rotterdam. Op deze kaart is te lezen dat op 21 december 1909 via BW1664 de vergunning voor het bouwen van het pad werd afgegeven en dat het pand als bewoonbaar werd verklaard op 9 augustus 1910.

Klikken voor vergroten
Pandkaart van Henegouwerlaan 43, opklikken voor vergroten

Via een advertentie zag ik ook dat Van der Hoeven niet alleen ons pand heeft laten bouwen, maar ook dat van de nummers 39, 41, 45 en 47. Als je pandkaarten van de Gemeente Rotterdam er op nakijkt, dan zie je inderdaad dat de stichtingsdatum en de datum waarop de panden bewoonbaar waren gelijk ligt.

Henegouwerlaan 39 t/m 47 te huur of te koop in een krant uit 1910
Henegouwerlaan 39 t/m 47 te huur of te koop in een krant uit 1910

Ik ben momenteel aan het zoeken of ik meer kan vinden. In een volgende post probeer ik iets te schrijven over eerdere bewoners van ons pand. Wordt vervolgt!

One Reply to “Vooroorlogse geschiedenis van ons huis HGL43”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.