Indiase/Pakistaanse dhal met linzen

image

Inmiddels al heel wat keren gemaakt: Dhal. Een gerecht dat afkomstig is uit India en Pakistan, en wat daar veel wordt gegeten. Gemaakt van peulvruchten en kruiden.  Met toevoeging van groenten. Het is een soepachtig gerecht. Het doet mij altijd denken aan erwtensoep, maar dan pittiger. Wat natuurlijk komt door de hoeveelheid specerijen die ik er in verwerk. Lekker voedzaam, veel eiwitten en weinig vet. Glutenvrij en veganistisch.  Hoe te maken:

Om dhal te maken gebruik ik:
Voor zo’n 3 a 4 personen gebruik het de volgende hoeveelheden: 2 uien (gesnipperd), 4 knoflooktenen (geperst), 1 a 2 rode pepers inclusief zaadjes (fijngesneden),  3 wortels (geraspt), 1 aubergine (blokjes), 1 el olie, 1 tl komijnpoeder, 1 tl currypoeder (hot), 2 tl mosterzaad, 1 courgette (stukjes), 2 tomaten (stukjes), 150 gram linzen, ca 8 dl buillon.

Wat te doen:

  1. Bewerk de groenten zoals hierboven beschreven.
  2. De ui, knoflook, chilipeper, wortel en aubergine in een grote (braad)pan besprenkelen met olie en 2 eetlepels water. Verhitten tot het mengsel begint te sissen, vervolgens de vlam laag zetten en de groenten afgedekt 5 minuten laten smoren.
  3. Schep de specerijen door het groentemengsel en bak deze 1 min. mee. Linzen en bouillon erdoor roeren. Breng het geheel aan de kook en voeg courgette en tomaat toe.
  4. 15 minuten zachtjes laten koken. Neem het deksel van de pan en verwarm het gerecht nog 5 minuten, tot de linzen openbarsten en de saus binden. Bestrooi de linzenschotel met fijngesneden korianderblad.
  5. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.