Solide begroting, sturende staat

Koffer van SinterklaasAfgelopen dinsdag werd de Rijksbegroting gepresenteerd. In een periode waarin de het ene bericht na het andere volgt over kelderende beurzen en in staat failliesement verkerende banken en verzekeraars volgt, presenteert de Nederlandse staat een begroting met een overschot van 3 miljard euro. Een solide begroting voor het CDA waarbij de PvdA en CU “de sturende staat nieuw leven mag inblazen”, aldus NRC Handelsblad van 18 september. Donderdag vergeleek minister-president Balkenende vergelijk Nederland met een goed opgetuigd schip in de storm van de internationale kredietcrisis. En er wordt flink gestuurd.

En dat sturende uit zich in bijvoorbeeld 97 miljoen euro extra voor de jeugdzorg, plus nog een 25 miljoen euro voor probleemjongeren. En via Justitie ontvangt Rouvoet 337 miljoen euro, om nog beter te kunnen koekeloeren achter uw voordeur. En die hoeveelheid extra geld moet er ook toeleiden dat de bureaucratie met een kwart is terugbracht. Het credo hoe meer budget, hoe meer werknemers gaat bij de overheid waarschijnlijk niet op. De Melkertbaan komt ook weer terug, maar dat is nu omgedoopt in de ‘brugbaan’.

 Degene die tijdens de discussie rondom het Generaal Pardon beweerde dat de groep van 26.000 in economisch opzicht aantrekkelijk zou zijn, krijgen in 2009 nog geen gelijk. In 2009 zijn de kosten van deze groep 165 miljoen euro. 

CDA-voorman Pieter van Geel schreef begin september op zijn weblog “Kernenergie is onvermijdelijk”. Voor de PvdA is dit alleen niet bespreekbaar, laat staan uitvoerbaar. Windenergie gaat de komende vier jaar verdubbelen. Krijg je dus nog meer van die mooie skylines in de weilanden. 

Huizen en buurten opknappen is een goed ding. En dat kost geld, veel geld. Ook goed, want een wijk met vervallen huizen oogt niet. Maar om te stellen dat je door het opknappen van de buurt (lees probleemwijk) ook de bewoners opknapt in brave en soepel in deze maatschappij meedraaiende burgermannen- en vrouwen, gaat mij te ver. Gelukkig krijgt La Vogelaar ook maar een half miljard euro te verspillen. Camiel Eurlings (VWS) dit geld geven voor zijn projecten had ik veiliger gevonden. 

Nog tijdens deze kabinetsperiode wil Eurlings de kilometerheffing invoeren, waarbij ik er vanuit mag gaan dat dan de BPM wordt afschaft en duidelijk wordt wat de kilometerprijs gaat worden. 

Tenslotte is het ook goed te zien dat Buitenlandse Zaken geld steekt in het tot stand komen van een nieuw Europees Verdrag en het creëeren van meer draagvlak hiervoor in de samenleving. En nu maar hard hopen dat de Europese grondwet wel tot stand komt! En dat kapitein Balkenende het scheepje al sturend rustiger vaarwater bereikt waarin minder gestuurd hoeft te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.