Twee maal ‘feest’

Rode vinger. (Foto ANP, via NRC)
Vanaf wordt in Londen de negentigste verjaardag van Mandela gevierd. En Robert Mugabe heeft ook een feestje te vieren. De achtergrond van beide mannen is vergelijkbaar; beiden zaten ze flinke tijd achter de tralies. En beiden Kwamen later ook aan de macht en het leek er op dat het tot een verzoening tussen de resten van de koloniale tijd en de oorspronkelijke bevolking zou komen. Mugabe mag zich na vandaag weer president noemen van Zimbamwe. Hij heeft de verkiezingen gewonnen. Wat wil je, een kandidaat omdat de andere zich gedwongen voelde de kandidaatstelling te staken in verband met het uitbreken van een burgeroorlog. En mensen van de straat trekken om ze te laten stemmen op je, tja, dan moet het wel lukken om te winnen. En wie niet stemt, die heeft geen inkt aan zijn vinger, en die gaat dood. Mandela, gefeliciteerd met je verjaardag. Mugabe, gefeliciteerd met je hyperinflatie en door hongersnood geteisterde land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.